Hoe kies ik de beste zorgverzekering?

Elk jaar rond deze tijd maken zorgverzekeraars bekend wat hun premies gaan worden voor het volgende jaar. Dat betekent dat het tijd wordt om weer op zoek te gaan naar de zorgverzekeraar die het beste aansluit bij jouw wensen! Maar hoe kies je eigenlijk een zorgverzekering? En wat zijn de verschillen tussen de zorgverzekeringen?

Alle zorgverzekeringen op een rij

Bij de zoektocht naar een zorgverzekeraar is het belangrijk om eerst alle zorgverzekeraars naast elkaar te zetten. Dan kun je namelijk het beste zien wat de opties zijn waaruit je kunt kiezen. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen! Er zijn websites waarop alle zorgverzekeringen naast elkaar worden gezet. Neem bijvoorbeeld de website ziektekosten2018.nl. Deze website vergelijkt voor jou alle zorgverzekeraars op verschillende kenmerken. Binnen enkele klikken kun je zien welke zorgverzekeraar het goedkoopste is of juist de aanvullende verzekeringen aanbiedt waar je naar op zoek bent. Kies voor de goedkoopste of juist de verzekering met de hoogste beoordeling en sluit hem gemakkelijk af!

zorgverzekeraar

Hoe kies je de beste zorgverzekering? Wij geven je diverse tips.

Vrije zorgkeuze, aanvullende verzekeringen en eigen risico

Bij het afsluiten van een zorgverzekering moet je een aantal keuzes maken. Zorgverzekeraars verschillen onderling in de prijs en het aanbod van zorg. Zo biedt niet elke zorgverzekeraar vrije zorgkeuze. Als je toch zorg wil ontvangen van alle zorginstanties in Nederland, is dat een belangrijk punt om mee te nemen tijdens het kiezen. Indien je kiest voor een zorgverzekeraar waarbij dit niet zo is, krijg je alleen kosten vergoed van instanties waar zij contracten mee hebben. Op de website van ziektekosten2018.nl vind je een overzicht van zorgverzekeringen met een vrije zorgkeuze.

Ook is het belangrijk om na te denken hoe hoog je je eigen risico wil zetten. Als het eigen risico hoger wordt gezet, zijn de premies die betaald moeten worden lager. Dit betekent wel dat je meer moet betalen voordat de zorg vergoed wordt. Het verhogen van het eigen risico is interessant voor mensen die weinig gebruik maken van zorg. De keerzijde is echter wel dat bij onverwacht hoge ziektekosten een hoog eigen risico niet gewijzigd kan worden.

Naast het eigen risico is het relevant om na te denken welke aanvullende verzekeringen voor jou interessant zijn. Bij een aanvullende verzekering krijg je bijvoorbeeld extra fysiotherapie of tandartskosten vergoed. Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen. Vaak kan je op basis van je gebruikte zorg van het voorgaande jaar bekijken wat je nodig gaat hebben aan aanvullende verzekeringen.