Wat is HSP?

Iemand die hooggevoelig is noemen wij ook wel een Highly Sensitive Person, afgekort HSP. Deze persoon is zeer gevoelig voor prikkels en vangt ook meer signalen op. Iemand die hooggevoelig is ervaart bepaalde prikkels op een andere manier dan de gemiddelde mens. Je kunt bijvoorbeeld minder goed omgaan met zeer drukke omgeving waarbij veel mensen samenkomen. Je ontvangt dan te veel prikkels op door deze drukke omgeving zodat het je al gauw te veel wordt. Ongeveer een op de vijf mensen is een hooggevoelig persoon, dus het komt best veel voor. Indien u teveel last heeft van deze hooggevoeligheid dan kan een gespecialiseerde HSP coach je helpen om hier beter mee om te kunnen gaan.

Wat zijn de kenmerken van HSP

Hooggevoeligheid kan grote invloed hebben op jouw privé leven, maar ook tijdens jouw werk kan dit invloed hebben. Soms zoek je even wat rust voor jezelf omdat het even te druk wordt om je heen.

Enkele belangrijke kenmerken van hooggevoeligheid zijn:

  • Je waarneming is intensiever en gedetailleerder
  • Je bent zeer gevoelig voor prikkels uit jouw omgeving
  • Je bent gevoeliger voor stress en spanning
  • Je ervaart emoties intenser
  • Je loopt meer risico op depressiviteit, angsten en verslavingen

Gespecialiseerde HSP coach

Ervaar je de kenmerken als hooggevoelig persoon als negatief en heeft dit een te grote invloed op jouw leven? Ben je hierdoor niet meer de persoon die je graag wilt zijn? Dan kan een gespecialiseerde HSP coach je helpen zodat jouw negatieve eigenschappen worden omgezet naar positieve eigenschappen. Een HSP coach kan zorgen voor meer rust en balans in jouw leven. Er bestaan verschillende therapieën die je hierbij kunnen helpen. Het verschilt echter per persoon welke vorm van therapie het beste werkt. Het belangrijkste bij deze therapie is dat je ontspannen raakt zodat je weer beter in balans raakt met jouw geest en lichaam.

coaching

HSP is een afkorting voor iemand die hooggevoelig is.

Vormen van therapie

Een gespecialiseerde HSP coach zoekt samen met jou de beste therapie zodat je beter bestand bent tegen hooggevoeligheid. Er zijn veel verschillende therapieën die je kunnen helpen zoals bijvoorbeeld haptonomie of shiatsu. Maar ook bijvoorbeeld yoga kan zeer nuttig zijn om meer rust voor jezelf te vinden. Indien je vaak met je hoofd ergens anders zit dan is mindfulness zeer aan te raden. Welke vorm van therapie het beste voor je is, kun je samen met een gespecialiseerde HSP coach bekijken. Op die manier krijg je weer meer rust en balans in jouw eigen leven.